Training Suzuki-Viewpoints

Viewpoints is een op beweging gebaseerde pedagogische en artistieke filosofie die een kader biedt voor het creëren en analyseren van improvisaties/performances / trainingen.

Vanuit verschillende begrippen binnen ruimte en tijd biedt deze werkwijze een kader om na te denken over en te handelen naar de zeggingskracht van het lichaam in de ruimte en creatieve gebruik van de ruimte.

Viewpoints geeft handvatten voor onderzoek en biedt spelvrijheid. Het is een wijze van werken om vanuit het fysiek op zoek te gaan naar betekenis in spel en beeld. Het verlicht je van de druk om alles vanuit jezelf te moeten bedenken. Het helpt je ideeën te laten ontstaan in plaats van te willen dat het ontstaat. De werkwijze biedt elke maker, speler, trainer om zich binnen de eigen kracht verder te kunnen ontwikkelen.

Viewpoints biedt de mogelijkheid

–       Een groep te smeden/  Acties te creëren.

–     Binnen improvisaties / scèneoefeningen handvatten te hebben in het repetitieproces.

–       De verbeeldende kwaliteit achter je idee zichtbaar te maken.

–       De speler in zijn eigen kracht te zetten.

–      Uit het hoofd en in je lijf te komen.

De combinatie met Suzukitraining biedt je de mogelijkheid om je stem in al zijn facetten helder  te laten klinken. Deze training is o.a. gericht op het versterken van je concentratie, je ademhaling en het vinden van je balans.

 Individuele vaardigheden die je traint:

* lichaamsbewustzijn
* creëren en uitbreiden van bewegingsvocabulaire
* het eigen maken van improvisatie technieken
* Inspiratie voor het doorontwikkeling van materiaal

De komende training is :

Zondag 10 maart 2024 12:30 tot 17:00 in Den Haag

locatie: Theater Rabarber – docenten team prijs € 60,- exclusief € 12,60 btw

Zaterdag 23 maart 2024 10:30 tot 16:00 Weesp (zaal open om 10:00)

Locatie: Studio Jakop Ahlbom Contact – Jakop Ahlbom Company

kosten: € 75,- exclusief € 15,75  btw

Schrijf je in via onderstaande knop

Viewpoints

De grondlegger van deze filosofie en werkwijze is choreograaf Mary Overlie en is door Anne Bogart en Tina Landau  vertaald naar het werken binnen theater. Trainen en werken vanuit de Viewpoints laat een groep spontaan en intuïtief functioneren. Het biedt de mogelijkheid om vanuit deze werkwijze krachtig en theatraal werk te genereren. Het ontwikkelt flexibiliteit, articulatie, kracht in de beweging en maakt het samenspel wezenlijk mogelijk.

De training start met het werken vanuit de intuïtieve impuls. In verschillende opdrachten, train je om bewuste, actieve keuzes te maken vanuit een compositorisch denken. Het traint je flexibiliteit, je vermogen om open te staan voor impulsen van buiten af en keuzes te maken in de mogelijke reacties hierop. Het traint je bewustzijn om vorm te geven aan wat er aanwezig is en een gevoel van spontaniteit en durf in de repetities te brengen. Je traint je vermogen om alles om je heen te registreren en niets uit te sluiten omdat je denkt dat het goed of slecht, nuttig of onbruikbaar is.

Suzuki

Suzuki training methode is ontwikkeld door de internationaal geprezen regisseur, Tadashi Suzuki en de Suzuki Company van Toga. De belangrijkste focus van de Suzuki Acteur Trainingsmethode is het herstellen van de volledigheid van het menselijk lichaam in de theatrale context en het ontdekken van de aangeboren expressieve vaardigheden van de acteur. Een rigoureuze fysieke discipline ontleend aan uiteenlopende invloeden zoals ballet, traditioneel Japans en Grieks theater en vechtsporten. De training is bedoeld om de emotionele en fysieke kracht en inzet van de acteur voor elk moment op het podium te vergroten. Aandacht is op het onderlichaam en een vocabulaire van voetenwerk, die de adem controle en concentratie van de acteur aanscherpt.  

JUDKA
Extended Ensemble

JUDKA is onderdeel van het Extended Ensemble; een internationale groep die bijeenkomt om het theater van nu te onderzoeken door middel van training, onderzoek en creatie.