In mij raast een fanfare vol verhalen, een rondtrekkend zigeunerorkest,

dat zijn weerga niet kent

 

JUDKA is een verwijzing naar de Hongaarse roots van Judith. Haar grootmoeder kwam voort uit een Roma kompania. Een reizend gezelschap dat hun geld verdiende door muziek te spelen in cafés . Het reizen, de energie van de muziek, de improviserende wijze waarop men speelt… het zit in het wezen van JUDKA. Er schuilt brutaliteit en een grilligheid in het werk die je lezen kan als poëzie.

JUDKA maakt vanuit improvisaties ,fysiek beeldend theater op locatie. De laatste jaren is de liefde voor taal en geluid meer op de voorgrond gekomen. JUDKA creëert vanuit maatschappelijke thema’s onderzoeksvragen die de motor zijn voor het (theater)proces. Per project gaat zij de samenwerking aan met zowel amateurs als professionals; componisten, muzikanten, acteurs, lichtontwerpers etc..Het maakproces is erop gericht om de juiste vorm te vinden die het thema zo sterk mogelijk laat resoneren bij het publiek.

Foto: Joep Lennarts Theaterfestival Boulevard 's-Hertogenbosch

Werkwijze
Vooraf aan het theater proces is er een uitgebreid (journalistiek) onderzoek naar de feiten en inspiratie bronnen omtrent het gegeven dat fascineert. Middels korte laboratorium presentaties of door te werken op artist in residence plekken ontwikkelt het stuk zich. Elke keer is de kernvraag; welke taal spreekt tot de verbeelding. De openheid van het maakproces bindt het publiek aan de voorstelling en scherpt de makers geest.

Een incomplete greep uit de verschillende projecten:

Klein Zwitserland is als
een landkaart, waarin je op
onderzoek uit kunt gaan.
Het is een poëziebundel in
woorden en beelden, vanuit
het perspectief van een haas,
in een onheilspellend veld.
Deze bundel gaat over een
ervaring die te groot is om
te bevatten.
Klein Zwitserland is onderdeel van het grotere project Mijn naam is haas. Verkrijgbaar vanaf 26 mei 2023 in de webwinkel van Mijn naam is haas.

 

Grafisch vormgeving: Suzanne Huijs

De audiovertelling; is een samenwerking met componist Floris van Bergeijk. Deze vertelling is onderdeel van de Hazenbijeenkomsten. Meer info vind je hier .

Via de koptelefoon neem ik je mee naar een vrouw die thuis probeert te komen. Het is het begin van de avond en onderweg naar huis raakt ze verdwaald. Waar ze belandt is voor haar net zo goed de vraag als voor de luisteraar.

De ervaring van de audiovertelling en het interactieve boek Mijn naam is haas biedt de ingang om met elkaar in gesprek te gaan waarbij we inzichtelijk maken wat de gevolgen van vroegkinderlijk trauma zijn. Door tijd te nemen om te luisteren en te kijken creëren we ruimte om, voorbij het ongemak, te zorgen dat het gesprek over trauma op een meer constructieve wijze gevoerd kan worden. 

Tekst en spel: Judith Bruynzeels
Componist: Floris van Bergeijk
Dramaturgie en techniek: Just Rijntjes
Gespreksleider: Christel Kraaij – klinisch psycholoog
Met dank aan : Joeri Bleumer en Shanti Straub

 

eindwerk etude werken vanuit viewpoints Likeminds Factory maart 2021

In 2018 en 2019 organiseerde JUDKA i.s.m. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ‘Summerschool’. Summerschool heeft als uitgangspunt speel en trainingruimte te bieden aan professionals uit het culturele veld. Door het wegvallen van productiehuizen, waardoor er nog minder plek is voor langer afgestudeerden, creëert JUDKA ruimte voor onderzoek en training.

In 2018 werkte JUDKA samen met Theatergroep Spaanse Peper. Judith had de regie in handen van de voorstelling ‘Doornik, verdronken dorp‘.

Een locatievoorstelling in een natuurgebied bij Nijmegen. De voorstelling speelde in totaal tien keer in juni 2018 en trok bijna 800 bezoekers

spel: Barnaby Savage & Charlotte Agema
componist: Lonneke Kruisbergen foto Lucas Kastelijn

KICK’n, een fysieke theatervoorstelling voor jongeren over de kick van het gevecht.
De vraag die gesteld wordt is: hoe ga je om met conflicten?
De voorstelling speelde onder andere op NDSM in Amsterdam Noord en het IJburg College in Amsterdam Oost.

Roes is een reconstructie over een liefde die plots eindigde. Zinderend, schreef het Brabants Dagblad. Een zinderende zwoele song, over een verlies die je niet kan vergeten. Spel: Senna Pauli, Pjotr Eijkenboom, Just Rijntjes, Marte Dekker en Sarah Styling de Lange.

Roes, berichten over de liefde. Jongeren voorstelling voor diverse festivals.

Gitanes Ultra Light . Een locatie voorstelling over 3 generaties Roma waar een kippetje draait boven een open vuurtje, een man op de achtergrond een bad neemt en prominent op de voorgrond een lege doodskist staat. Gitanes Ultra Light is een begrafenis van tradities en handelt over keuzes van rondtrekkende Roma-vrouwen in een steeds dominantere stadsleven. De voorstelling speelde onder andere op Festival Boulevard en Festival Over de Linie.

Bij sommige nummers worden zang en vertaling van de gezongen woorden afgewisseld. Dit creëert een intieme sfeer waarbij de woorden door de muziek hun ware betekenis krijgen. Het is deze combinatie van spel en muziek die de laatste scène indringend en gedenkwaardig maakt. 8 weekly

In 2018 werkte JUDKA samen met Theatergroep Spaanse Peper. Judith had de regie in handen van de voorstelling ‘Doornik, verdronken dorp‘.

Een locatievoorstelling in een natuurgebied bij Nijmegen. De voorstelling speelde in totaal tien keer in juni 2018 en trok bijna 800 bezoekers

eindwerk etude werken vanuit viewpoints Likeminds Factory maart 2021