Over JUDKA

Over JUDKA

Mijn werk als theatermaker laat zich omschrijven als muzikale poëzie binnen een fysieke montagetechniek. Ik heb een kenmerkende stijl in gebruik van licht en geluid.
Als theatermaker zoek ik naar de buitenstaander die zich aan de rand van de maatschappij bevindt. Verhalen die zich achter het nieuws afspelen krijgen een plek binnen een theatrale vorm. Op poëtische wijze wordt een stem gegeven aan die mensen waar zelden serieus aandacht voor is

werkwijze

 Vooraf aan het theater proces is er een uitgebreid (journalistiek) onderzoek naar de feiten en inspiratie bronnen omtrent het gegeven dat fascineert. Middels korte laboratorium presentaties of door te werken op artist in residence plekken ontwikkelt het stuk zich. Elke keer is de kernvraag; welke taal spreekt tot de verbeelding. De openheid van het maakproces bindt het publiek aan de voorstelling en scherpt de makers geest.

Een incomplete greep uit de verschillende projecten:


In 2018 en 2019 organiseerde JUDKA i.s.m. Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ‘Summerschool’. Summerschool heeft als uitgangspunt speel en trainingruimte te bieden aan professionals uit het culturele veld. Door het wegvallen van productiehuizen, waardoor er nog minder plek is voor langer afgestudeerden, creëert JUDKA ruimte voor onderzoek en training.

HKU 2018

In 2018 werkte JUDKA samen met Theatergroep Spaanse Peper. Judith had de regie in handen van de voorstelling ‘Doornik, verdronken dorp‘.

Een locatievoorstelling in een natuurgebied bij Nijmegen. De voorstelling speelde in totaal tien keer in juni 2018 en trok bijna 800 bezoekersIn 2012 en 2013 werkte JUDKA aan KICK’n, een fysieke theatervoorstelling voor jongeren over de kick van het gevecht.
De vraag die gesteld wordt is: hoe ga je om met conflicten?
De voorstelling speelde onder andere op NDSM in Amsterdam Noord en het IJburg College in Amsterdam Oost.

spel: Barnaby Savage & Charlotte Agema
componist: Lonneke KruisbergenHet jaar 2009 was het jaar van Gitanes Ultra Light – Een locatievoorstelling over 3 generaties Roma. De voorstelling speelde onder andere op Festival Boulevard en Festival Over de Linie.
In Gitanes kreeg het publiek een inkijkje in het leven op een woonwagenkamp en de kloof met het leven in de stad.

Er werd gewerkt met meerdere acteurs, muzikanten en een groot decor met rijdende voertuigen op het toneel en verschillende woonwagens en caravans.

In 2012 speelde ook nog Lily. Deze beeldende, muzikale vertelling over de geschiedenis van Judith haar Joodse Roma grootmoeder speelde op het internationaal Storytellingfestival in Amsterdam


In de periode 2007-2009 was JUDKA o.a. begeleider van de spelstages van de opleiding Artiest aan het Koning Willem I College. In deze tijd zijn er meerdere voorstellingen gemaakt met jongeren tussen de 14 en 18 jaar, waaronder:

Roes – 2007
Berichten over liefde
13 Watt – KW1C 2007
n.a.v. brieven van leerlingen over de vraag :
‘wat heeft je leven beinvloedt?”
Off – KW1C 2008
een visie op vrijheid van meningsuiting
Lost Boys – 2006
Theatrale documentaire over de sekte van Warren Jeffs’s FDLS

JUDKA theatermakers 2007-2011